LIVIU PRUNARU | vioara

Violonistul Liviu Prunaru s-a născut la Craiova în 1969. A început studiul viorii la 6 ani cu profesorul Oprişan; a mai studiat cu profesorii Berbec, Mailat, Carpen şi Bronzetti. În 1990, Alberto Lysy l-a invitat să studieze cu el la Academia Menuhin din Gstaad, Elveţia, unde a lucrat sub îndrumarea lui Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magalov, Jean-Pierre Rampal şi Pierre Amoyal.
A obţinut premii la cele mai prestigioase concursuri internaţionale de vioară din lume : Concursul "Lipizer" din Gorizia (Italia) şi Concursul "Molinari" din Elveţia (1991); Concursul "Reine Elisabeth" din Bruxelles (1993); Concursul "Dong-A" din Coreea (1997) ; Concursul internaţional de la Indianapolis, SUA (1998) ; Concursurile Juilliard-Mendelssohn şi Nakamichi- Wieniawski, SUA (1999). În 1999 îşi face debutul la Lincoln Center's Tully Hall din New York cu Juilliard Symphony. S-a perfecţionat la New York cu profesoara Dorothy Delay şi violonistul Itzakh Perlman. A cântat ca solist cu Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Westdeutsche Sinfonia, Belgium National Orchestra, orchestrele simfonice din Atena, Bari, Buenos Aires, sub bagheta lui Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry ş. a.
A participat la numeroase festivaluri (Aspen, Menuhin, Enescu, Salzburg, Wallonie, Flanders, Buenos Aires, Ascoli). Fost asistent la clasa Dorothy Delay, până în 2001 la Juilliard School din New York. In prezent este profesor la Academia Menuhin din Elveţia. A înregistrat concerte pentru vioară pentru casa de discuri Claves. În februarie 2005 a lansat patru CD-uri cu integrala sonatelor de Beethoven (Editura Casa Radio din Bucureşti). Începând din 2006, Liviu Prunaru este concert maestru la Concertgebouorkest din Amsterdam.