CRISITAN MANDEAL | dirijor

Născut în 1946, Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la München. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu solişti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vară şi a predat cursuri de măiestrie).
Cristian Mandeal a dirijat în 32 de ţări şi în 25 de capitale ale lumii. Cariera sa a început cu orchestrele din Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti. Începând din 2005 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester. Până în 2002 a fost Director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel, iar până în 2003 a fost dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia. A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile 2001 şi 2003. A dirijat balet, precum şi opera Stiffelio de Verdi la Opera de Stat din Viena. A realizat numeroase înregistrări pe discuri LP şi compact cu muzică de operă, simfonică şi de film. A înregistrat, de asemenea, simfonii şi lucrări vocalsimfonice de Brahms pe nouă CD-uri, lucrări complete (simfonii, suite, piese concertante şi lucrări de cameră) de George Enescu, în fruntea Filarmonicii bucureştene, pentru Arte Nova. Pentru Claves a înregistrat lucrări de Arambarri, Sorozabal, Aita Donostia, ca şi muzică bască, pe patru discuri compact, în compania Orchestrei Simfonice Euskadi.
Cristian Mandeal este un promotor al muzicii lui Enescu, un capitol aparte reprezentându-l capodopera Oedipe, dirijată la Opera Naþională Română din Bucureşti, la Deutsche Oper din Berlin şi în versiune de operă-concert la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, ediţia 2002. În ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italiană şi primele şapte spectacole cu aceeaşi capodoperă enesciană.