ELISABETH LEONSKAJA | pian

Născută la Tbilisi, Georgia, în 1945, pianista Elisabeth Leonskaja a susţinut primul său recital major la vârsta de 11 ani, continuându-şi apoi studiile la Conservatorul din Moscova (1964-1971), sub îndrumarea lui Jacob Milstein. O îndelungată prietenie cu marele pianist Sviatoslav Richter a avut o influenţă profundă asupra dezvoltării sale ulterioare ca artist.
În 1978 a emigrat în Austria, iar în anul următor a debutat senzaţional la Festivalul de la Salzburg. Din acel moment apare cu regularitate ca solistă pe marile scene de concert ale Europei, colaborând cu renumitele orchestre Leipzig Gewandhaus, Rotterdam Philharmonic, Camerata Salzburg, Zurich Tonhalle, the Royal Concertgebouw, Orchestre Nationale de France ş.a. În anul 2006 a primit Crucea Austriacă de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă Clasa I-a, cea mai înaltă distincţie de acest fel din Austria.
Este o bună prietenă a României încă din anul 1964, când a câştigat premiul I la Concursul Internaţional "George Enescu". Numărându-se printre cei mai mari pianişti ai lumii, Elisabeth Leonskaja este considerată ultima descendentă a marii şcoli solistice ruse.