HORIA ANDREESCU | dirijor

Horia Andreescu este dirijor şef al Orchestrelor Radio, dirijor colaborator permanent al Filarmonicii "George Enescu", fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră "Virtuozii din Bucureşti". Este de asemenea profesor asociat doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Pe lângă premiile de la Copenhaga, Geneva şi Berlin, Horia Andreescu deţine numeroase premii şi distincţii în România: "Dirijorul anului" în 1997, , Premiul UNESCORomânia, Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania, Ordinul "Pentru Merit" în grad de Mare Ofiţer în anii 2000 şi 2006.
Cariera sa dirijorală include trei poziţii de dirijor oaspete permanent (continuă să fie invitat) la: Orchestra Simfonică Radio Berlin, Filarmonica din Drezda şi Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin.
Continua să colaboreze cu numeroase alte orchestre internationale si cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Gercia, Turcia, Croaţia etc.
A colaborat cu toate vârfurile artei muzicale româneşti iar dintre soliştii străini din concertele sale îi amintim pe Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Natalia Gutman, Elisabeth Leonskaia, Michael Roll, Dimitri Alexeev, Rudolf Buchbinder, Zoltan Kocsis, Eliso Virsaladze,
Sharon Kam, Chistian Lindberg etc. O preocupare constantă a dirijorului Horia Andreescu o constituie şi reconsiderarea şi punerea în valoare a creaţiei compozitorilor transilvani din sec. XVI până în zilele noastre. A semnat peste 60 de inregistrari discografice pentru firme româneşti şi din străinătate. Înregistrările a 8 CD-uri cu lucrări de ENESCU, dintre care 7 realizate cu Orchestra Naţională Radio, pentru casa OLYMPIA din Londra au fost comentate cu entuziasm de presa importanta din toata lumea. In anul 2010 a înregistrat împreuna cu orchestra Radio Berlin un nou CD pentru firma CPO – Germania.